Chiara Osella

Chiara Osella – daugybe talentų apdovanota menininkė, besireiškianti kaip įvairių laikotarpių ir žanrų muzikos atlikėja, aranžuotoja, režisierė, aktorė, teatro edukatorė. Svarbiausią vietą jos daugialypėje kūrybinėje veikloje užima operos repertuaras nuo baroko iki šių dienų.

Savo karjerą muzikiniame teatre ji pradėjo kaip dainininkė, įvaldžiusi įspūdingą trijų oktavų balso diapazoną (mecosopranas). Laimėjusi Spoleto teatro „Lirico Sperimentale A. Belli“ rengiamą jaunųjų daininkų konkursą, ji pelnė galimybę debiutuoti Floros vaidmeniu tenykščiame G. Verdi „Traviatos“ pastatyme. Vėliau ji stažavosi Valensijos Karalienės Sofijos menų rūmuose įsikūrusiame Plácido Domingo vokalinio meistriškumo centre (Ispanija), kur jos vadovais tapo pats maestro P. Domingo bei tuo metu Valensijos operos teatrui vadovavęs italų režisierius Davide’as Livermore’as. Kaip atlikėja ji kuria mecosoprano vaidmenis operų pastatymuose, koncertuoja atlikdama įvairių laikotarpių repertuarą Italijos ir kitų šalių teatruose, koncertų salėse bei festivaliuose, tarp jų Turino Karališkajame teatre (Italija), Maskato Karališkajame operos teatre (Omanas), Insbruko senosios muzikos festivalyje (Austrija), Seulo menų centre (Pietų Korėja) ir kitur.
Ch. Osella taip pat su pagyrimu baigė scenos menų ir pramogų studijas Turine. Studijų metu specializavosi teatro edukacijos ir socialinio teatro srityse, o šiuo metu savo žinias ir patirtį taiko praktikoje dalyvaudama RESEO tinklo projektuose „Bendruomeninė opera“ (Community Opera) ir „Suartėk su opera“ (Get Close to Opera).

Teatro režisūros srityje ji žengia dar tik pirmuosius savarankiškus žingsnius, mėgindama tyrinėti naujas teatrinės raiškos formas ir su jomis eksperimentuoti. Iki šiol ji yra dirbusi kitų režisierių asistente, daugiausia bendradarbiaudama su savo buvusiu mentoriumi D. Livermore’u operų pastatymuose Milano „Teatro alla Scala“, Romos operos teatre, Florencijos teatre „Maggio Musicale Fiorentino“, Katanijos Massimo Bellini teatre (Italija), Valensijos menų rūmuose (Ispanija) ir kitur. Ji taip pat asistavo vokiečių režisieriui Johannesui Erathui, šiam 2023 m. statant G. Puccini ir B. Bartóko operų diptiką Romos operos teatre ir Puccini festivalyje Torre del Lago. 2023 m. gegužę taip pat pasirodė jos drauge su Paolo Vettori Turino Karališkajame teatre režisuotas W. A. Mozarto vienaveiksmis zingšpylis „Bastjenas ir Bastjena“. Ji taip pat buvo viena iš scenarijaus bendraautorių D. Livermore’o režisuotam operos gala koncertui „A riveder le stelle“, 2020 m. gruodžio 7 d. po pirmojo Covid-19 karantino transliuoto tiesiogiai internetu iš Milano teatro „La Scala“.

Dar viena jos daugialypės kūrybinės veiklos sričių – drauge su vadinamojo „čigonų džiazo“ grupe „Accordi Disaccordi“ įkurtas operą ir kitus muzikos žanrus kryžminantis projektas „Swing Opera“, kuriame ji dalyvauja ne tik kaip atlikėja, bet ir kaip aranžuotuoja. Šis projektas jau buvo pristatytas festivalyje „Verdi OFF“ Parmoje, Mačeratos operos festivalyje, Umbrijos džiazo festivalyje Perudžoje, gastrolių Rusijoje metu ir kitur. Kaip atlikėja, teatro menininkė ir vokalo pedagogė bendradarbiauja su šiuolaikinio teatro ir šokio trupe „C&C / Carlo Massari“, dėsto dainavimą ir balso pastatymą C. Massari bendradarbiaujant su Bolonijos šokio mokykla „Leggere Strutture Art Factory“ įsteigtoje aštuonių mėnesių tarpdisciplininio mokymo programoje „Anfibia“, skirtoje šiuolaikinio šokio, teatro, muzikos sričių atlikėjams bei menininkams.

2023–2024 m. sezone ji dalyvavo tarptautiniuose režisierių konkursuose ir su savo suburtomis kūrybinėmis grupėmis tapo finalininke Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro organizuotame jaunųjų režisierių (iki 40 metų) konkurse J. Offenbacho operos „Hofmano istorijos“ pastatymui bei asociacijos „Opera Europa“ organizuotame XIII Europos operos režisierių konkurse B. Smetanos operos „Dvi našlės“ pastatymui Smetanos festivalyje Litomišle (Čekija) 2024 m. vasarą. 2024 m. kovą ji laimėjo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro organizuotą tarptautinį konkursą statyti Ph. Glasso operą „Kelionė“, kurios premjera numatoma 2024–2025 m. sezono pradžioje.

Daugiau informacijos: http://www.chiaraosella.com/

Chiara-Osella
2024–2025 m. SEZONAS
Atgal į viršų